Doğru Meslek Seçimi

“Kendi geleceğini planlamayanlar, başkalarının planının bir parçası olurlar.”

Meslek seçimi, insanların hayatının geri kalanını şekillendirmek için attığı en kritik adımdır. Bu nedenle günümüz şartlarında kişinin kendini tanıması meslek tercihi açısından daha da önemli hale geldi. Kendi kişilik yapısını anlayan, potansiyelini bilen ve uzun vadeli hedeflerini netleştirmiş kişiler, doğru mesleği seçmekte ve kendine uygun işi yapmakta dolayısıyla çok daha başarılı ve mutlu olabilmektedir.

Kendinize sormanızı istiyorum;

  • Hangi mesleği yapmak istediğinizi biliyor musunuz? Biliyorsanız buna nasıl karar verdiniz?
  • Bu gerçekten sizin fikriniz miydi, yoksa çevrenizdekilerin etkisi oldu mu?
  • İşinizi/okuduğunuz bölümü seviyor musunuz?
  • Tercih ettiğiniz mesleği/bölümü ne kadar tanıyorsunuz?
  • Meslekten beklentileriniz neler; Kazanç mı, sosyal statü mü, düzenli yaşam mı, üretmek mi, sosyallik mi?
  • Yeteneklerinizin, potansiyellerinizin ne kadar farkındasınız?

“Sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.”

Maalesef günümüzde çok az kişi, kendisini hangi mesleğin mutlu edeceğini bilerek seçim yapabiliyor ve sevdiği işten para kazanmayı başarabiliyor. Özellikle Y kuşağı ile başlayan ve geçmiş kuşakların kabullerini yıkan mesleki beklentilerin karşılanamaması, iş hayatında mutsuzluk, aidiyet hissetmeme ve çalışan sirkülasyonu olarak kendini gösteriyor.

Meslek hayatında çalışmak, uzun vadede özveri, kararlılık, dayanıklılık ve kaynakları etkin kullanmayı gerektiren çok da kolay olmayan bir süreçtir. Eğer kişisel farkındalık düzeyi yüksekse, ne istediğini bilen ve yaptığı işten tatmin olan insan başarıyı da çok kolay yakalayabilir.

Bu aşamada sağlıklı karar verebilmek için her şeyden önce, neler istediğini ve bunları elde edebilmek için ne gibi kaynaklara sahip olduğunu bilmek gerekir. Düşünün markete alışverişe gitmeden önce evdeki eksikleri kontrol ederiz, liste yaparız, paramızı alırız, yola çıkarız, fiyat/kalite oranına göre ürünleri seçeriz. İşte aynı şekilde kendimizi keşfetmek, seçeceğimiz mesleği keşfetmek, yaşayacağımız şehri ve okulu keşfetmek de bu süreç gibi düşünülebilir.

Hiçbir mesleğe iyi ya da kötü diyemeyiz. Yalnızca sana uygun olan ya da olmayan meslek vardır. Senin için tek doğru meslek de yok… Herkes için olduğu gibi, senin için de birden fazla uygun meslek var. Hedefleri çeşitlendirmek, bizi esnek kılar. Esneklik kırılganlığı önler ve motivasyonu arttırır.

  • Kendinizi ne kadar tanıyorsunuz?
  • Sahip olduğunuz güçlü ve zayıf yönler neler?
  • Mesleğinizden ne bekliyorsunuz ve onu ne kadar tanıyorsunuz?
  • Nasıl bir yerde çalışmak istersiniz?

Eğer zihninizde bu sorular dönüyorsa gelin birlikte kendimize doğru bir yola çıkalım ve izin verelim ışık yeniden doğsun…